image1 image2 image3 image4 image5 image6 image7

ΒΑΔΙΣΗ ΕΣΩ ΣΤΡΟΦΗ (intoeing)

Γιατρέ μου, το παιδί μου περπατάει με τα πόδια προς τα μέσα,είναι πρόβλημα?

Η βάδιση με τα πόδια να κλίνουν προς τα μέσα ονομάζεται ”βάδιση σε ΕΣΩ ΣΤΡΟΦΗ”(intoeing στα αγγλικά) και είναι ενα απο τα πιο κοινά προβλήματα σε παιδιά
ηλικιών 1 έτους μεχρι 6-7 ετών.
Φυσιολογικά, όταν γεννιέται ένα βρέφος, εχει ποδαράκια που κλίνουν περισσότερο προς τα μέσα και αυτό λόγω της διπλωμένης στάσης που έχει μέσα στην κοιλιά.
Καθώς μεγαλώνει τους πρώτους μήνες, αυτή η μικρή παραμόρφωση διορθώνεται.
Εαν αυτό δεν γίνει αφου ξεκινήσει να στέκεται όρθιο και να περπατάει τότε μιλάμε για βαδιση σε έσω στροφή.

Αυτή μπορεί να οφείλεται σε ένα εκ των παρακάτω προβλημάτων:
-Υπερβολική πρόσθια απόκλιση των μηρών(hyper anteversion)
-εσω στροφή της κνήμης
-κλίση προς τα μέσα των μεταταρσίων οστών στα πόδια(metatarsus adductus)

Η έσω στροφή κνήμης και η πρόσθια απόκλιση μηρών είναι σχεδόν πάντα συνδεδεμένες με την στάση όπου το παιδί κάθεται πάνω στις κνήμες του, με τα πόδια διπλωμένα (γνωστή και ως στάση W ).Η αντιμετώπιση είναι απλή στην θεωρία καθώς πρέπει απλά να απαγορεύουμε στο παιδί να κάθεται σε αυτή την στάση και να το ενθαρρύνουμε να κάθεται οκλαδόν.
Στην πράξη όμως θα παρατηρήσουν οι γονείς πως τα παιδιά λατρεύουν αυτη την στάση και δύσκολα χάνουν αυτή τη συνήθεια. Απαιτείται συνεπώς πολλή υπομονή εκ μέρους τους,καθώς μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι σταδιακά να επέλθει διόρθωση της στροφής σε μηρούς και κνήμες.
Όσο αφορά στα πόδια, εάν και μετά την περίοδο που το παιδί περπατάει υπάρχει παραμόρφωση προς τα μέσα στα μετατάρσια, πρέπει το παιδί να φορέσει ειδικά παπουτσάκια που σταδιακά, διορθώνουν το σχήμα στα μετατάρσια και συνεπώς τα δάχτυλα(παπούτσια anti-adductus).
Σπανίως και σε μεγαλύτερη ηλικία, η λύση δίνεται χειρουργικά, με οστεοτομίες .

Συμπερασματικά:
1. Το περπάτημα με τα πόδια να ”κοιτούν” προς τα ΜΕΣΑ είναι πολύ συχνό πρόβλημα στα παιδιά μας.
2. Πρέπει ο παιδο-ορθοπεδικός να εξετάσει τουλάχιστον μια φορά το παιδί,ώστε να καθορίσει απο πού προέρχεται αυτή η έσω στροφή.
3. Υπάρχει πάντα θεραπεία, αλλα πρέπει και οι γονείς να εφαρμόσουν κάποιες μικρές συνήθειες ως προς την στάση με την οποία κάθεται το παιδί.
4. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις,αν στην ηλικία των 12-13 ετών υπάρχει ακόμα αυτή η παραμόρφωση και ενοχλεί το παιδί, απαιτείται χειρουργείο.