image1 image2 image3 image4 image5 image6 image7

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΙΒΟΪΠΠΟΠΟΔΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΙΒΟΪΠΠΟΠΟΔΙΑ?
Κατ’αρχάς πρέπει να γνωρίζουμε πως ΔΕΝ ειναι κατι σοβαρο και αν γίνει σωστή αντιμετώπιση το παιδί μας θα έχει μια φυσιολογική ζωή και δεν θα πονάνε τα πόδια του,θα μπορεί δε να αθλείται κανονικά.
Η κλασσική παραμόρφωση θυμίζει ενα μπαστούνι του γκολφ(golf-clubfoot ειναι άλλωστε η ονομασία στα αγγλικά).

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ?
Η ακριβής αιτία είναι ακόμα άγνωστη. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως αρχικά ΟΛΟΙ μας έχουμε αυτη τη μορφή στα πόδια στην εμβρυϊκή ζωή,αλλά μετά τον τρίτο μήνα εγκυμοσύνης αυτά παίρνουν την φυσιολογική μορφή τους..
Αρα ΔΕΝ φταίνε οι γονείς για αυτήν την παραμόρφωση.
Πρέπει να κάνουμε τον διαχωρισμό μεταξύ ιδιοπαθούς και συνδεόμενης με καποιο νόσημα μορφής. Τα σύνδρομα αυτα μπορεί να είναι spina bifida ,αθρογρύπωση,νευρομυϊκά σύνδρομα,πολυδυσμορφικά σύνδρομα.
Πάντως στο 90% των περιπτώσεων πρόκειται για απλή ιδιοπαθή ραιβοϊπποποδία.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΥΧΝΑ ?
Περίπου 1 στα 700 παιδιά,2 φορές περισσότερα αγόρια.Οι μισές περιπτώσεις αφορούν και τα δυο πόδια.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΑΘΜΟΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ?
ΝΑΙ.Εχουμε 4 στάδια με βάση την κλίμακα του Diméglio. Το πρώτο είναι πολύ ευκολο να διορθωθεί και αφορά το 20% των περιπτώσεων.Το τέταρτο είναι αντιθέτως εξαιρετικά δύσκολο στην αντιμετώπιση,αφορά όμως ευτυχώς μόνο το 10%. Τα στάδια 2 και 3 αφορούν το 70% των περιπτώσεων.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ?
Η καλύτερη ,αποδεδειγμένα, μέθοδος αντιμετώπισης είναι αυτη του Ponseti.

ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ?
Πρόκειται για θεραπεία κατα την οποία αλλάζουμε κάθε εβδομάδα εναν γύψο ,ο οποίος ΣΤΑΔΙΑΚΑ διορθώνει το παραμορφωμένο πόδι του παιδιού.Συνήθως απαιτούνται 5 ή 6 γύψοι.Περίπου 1 φορά στις 10 ο Αχίλλειος τένοντας εμποδίζει την διόρθωση της παραμόρφωσης.Σε αυτή την περίπτωση και μετά το τέλος των 6 γύψων πραγματοποιούμε μια πολύ μικρή και απλή χειρουργική πράξη που ονομάζουμε”τενοτομή του Αχιλλείου”.Μετά απο αυτήν,απαιτούνται άλλες 3 εβδομάδες γύψου.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΝΑΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΓΥΨΟ ?
ΚΑΘΟΛΟΥ.Επειδή όμως φοβάται και κλαίει καλό είναι πριν έρθουμε στο ραντεβού μας να το έχουμε ταϊσει,ώστε να είναι σε φάση ηρεμίας και πέψης.

ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΓΥΨΟΥΣ ?
Δυστυχώς όχι.Η ραιβοϊπποποδία ζητάει μόνο ενα πράγμα,την υποτροπή.Γι’αυτό είναι πολυ σημαντική η πρώτη φάση μέχρι τα 3 χρόνια του παιδιου να γίνει σωστά.Η επόμενη φάση ,μετά τους γύψους,αποτελείται απο ειδικούς κηδεμόνες(σαν snowboard)τους οποίους φοράει το παιδι ΜΕΡΑ-ΝΥΧΤΑ για 3 μήνες και μετά ΜΟΝΟ τη νύχτα μέχρι να γίνει 3 χρονών.Αυτοί οι κηδεμόνες φέρουν το ονομα Denis-Browne. Κρατάνε το πάσχον πόδι σε έξω στροφή 70°.
Εάν οι γονείς δεν ακολουθούν τις συμβουλές του ορθοπεδικού και σε ποσοστό 80% ,το πόδι θα ξαναπάρει την αρχική του μορφή(υποτροπή).

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΡΟΠΗ ?
Ξαναρχίζουμε την ίδια διαδικασία με τους γύψους,αλλα αυτή τη φορά η θεραπεία ειναι πολύ δυσκολότερη..

ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕIΑ ?
Στις περισσότερες περιπτώσεις,εαν εξαιρέσουμε την τενοτομή του Αχιλλείου,δεν χρειάζεται χειρουργείο,καθώς αυτα μόνο προβλήματα φέρνουν(ίνωση,δυσκαμψία)
Αντιθετα υπάρχουν κάποιοι τύποι επεμβάσεων που θα γίνουν μόνο αμα χρειαστεί,όπως η μετάθεση του προσθίου κνημιαίου τένοντα ,όταν το πόδι γυρνάει πολύ προς τα μέσα,στο περπάτημα.

ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ?
Εαν η θεραπεία γίνει σωστά απο ορθοπεδικό με εμπειρία,τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά

ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΥΣΟΥΡΙΑ ΟΤΑΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΕΙ ?
Ένα τέτοιο πόδι δεν θα είναι ποτέ απόλυτα φυσιολογικό,αν και πλήρως λειτουργικό .Τα τρία ”κουσούρια”που θα αφήσει είναι:

1.Το πόδι είναι μικρότερο σε μέγεθος(1 με 2 νούμερα).Αυτό βέβαια δεν αποτελεί πρόβλημα παρα μόνο σε μονόπλευρη ραιβοϊπποποδία.
2.Η γάμπα είναι μικρότερη σε πάχος,λόγω μερικής ατροφίας του γαστροκνημίου.
3.Η κινητικότητα της ποδοκνημής ειναι πολυ ελαφρώς διαταραγμένη,καθώς ο αστράγαλος είναι πιο πλατής στην άνω επιφάνειά του(flat talus)